Debut de campanie electorală în bisericile din judeţul Satu Mare- Comunicat de presă (13 noiembrie 2016)

mediesu_bisref4

Astăzi, 13 noiembrie a.c. , la invitaţia membrilor PMP din Medieşu Aurit am participat la Hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Mihail şi Gavriil din localitate, ascultând cu interes şi consideraţie, alături de credincioşii parohiei, cuvântul stareţului Mănăstirii Budeşti, prezent  la acest eveniment.

Din păcate, evenimentul religios s-a transformat într- unul politic, în momentul când preotul local CHESEI VASILE, la sfârşitul slujbei, a făcut  propagandă politică din Altarul bisericii, îndemnând cetăţenii să voteze anumite partide politice, respectiv noul USL( PSD şi ALDE). Mai mult, a încălcat şi regulile străvechi bisericeşti în care se arată că femeile stau separate de barbaţi, invitând în primele rânduri între barbaţi, candidatele femei. Regula separării este bine stabilită de rânduiala bisericească în scopul alungării gândurilor lumeşti în biserică.

Chesei Vasile a încălcat neutralitatea bisericii, stabilită prin Hotărârea Sfantului Sinod BOR 410/ 2004, făcând propagandă unor partide politice, gestul său fiind deplasat şi dezonorant pentru un om al bisericii. Chiar dacă se va afirma că şi preoţi  de alte religii îndeamnă cetătenii să voteze, acest lucru putea să-l  facă şi el, nepartinitor şi fără a  se transforma, atât de evident,  în agentul electoral al unui partid.

Considerăm că implicarea preoţilor în activitatea politică şi  folosirea unor instituţii de cult în beneficiul unor candidaţi la alegeri, duce inevitabil la discreditarea Bisericii Ortodoxe Române şi  crează disensiuni în rândul enoriaşilor.

Rugăm ceilalţi membrii ai clerului, indiferent de cultul religios căruia îi aparţin, să nu se implice în lupta politică.  Să nu amestece religia cu politica, pentru că prin gesturile lor  nu fac decât să discreditează biserica, îndeosebi Biserica Ortodoxă Română, păstrătoarea tradiţiilor strămoşeşti, atît de scumpe neamului nostru.

opris-ioanmediespoza-medies